Etusivu  Kirjailijat  Teokset  Aikajana  Punalippu  Neuvosto-Karjala  Linkkejä

5. Karjalan nuorten kirjailijain neuvottelukokous 1956

Punalippu 1/1957:
Viime vuoden lopulla oli Petroskoissa koolla tasavallan nuorten kirjailijain V neuvottelukokous. Sen työhön otti osaa nuoria proosakirjailijoita, runoilijoita ja kriitikkoja Karjalan kaikilta kulmilta – Petroskoista, Uhtualta, Segezhasta, Karhumäestä, Sortavalasta, Lahdenpohjasta sekä Moskovan ja Leningradin kirjailijoita.
Selostuksen alkavain kynäilijäin työstä teki nuorten kirjailijain toimintaa johtavan komitean puheenjohtaja N. Gippijev.
- Kirjallisuuselämässämme eräänä erikoispiirteenä – selostaja sanoi – on se, että kuluneena vuonna nuoret kirjailijat ovat saaneet aikaan huomattavia tuloksia luovassa työssään. Tasavallan valtion kustannusliike on saattanut päivänvaloon A. Avdyshevin, P. Feodorovin ja T. Summasen ensimmäiset runokirjat. Aikakausjulkaisumme ”Na rubezhen” ja ”Punalipun” palstoilla on julkaistu nuorten kynäilijäin kymmeniä uusia teoksia, siinä luvussa L. Shapiron, K. Djyzhevin, A. Stepanovin, H. Sivosen, Martta Kosken, J. Paukun ja V. Pällisen kertomuksia, runoja, kuvauksia ja kertoelmia. Nuoret kynäilijät ovat ottaneet aktiivisesti osaa marraskuussa päättyneeseen näytelmäkilpailuun. Kilpailussa annettiin kolmas palkinto 10.000 ruplaa nuorelle dramaturgille P. Boriskoville näytelmästä ”Aamun sarastaessa” sekä 5.000 ruplan kehotuspalkinnot V. Bergmanille näytelmästä ”Isä”, P. Gultjaille näytelmästä ”Tuuli puhaltaa kasvoihin” sekä L. Shapirolle ja I. Feldmanile huvinäytelmästä ”Heidän huoliaan”.
Analysoidessaan nuorten kirjailijain teoksia selostaja antoi kiittävän arvion P. Boriskovin kuvauksesta ”Kolhoosi piirikeskuksessa”. Tämä kuvaus vetää lukijaa puoleensa syvillä mietelmillä ihmiskohtaloista, oikean ihmisen paikasta nykyelämässä, se on liikuttava kertomus vastuksien voittamisesta ja kärkevästä taistelusta vauraan ja onnellisen kolhoosielämän puolesta. Huomattavana ilmiönä runouden alalla selostaja merkitsi lahjakkaan runoilijan V. Morozovin tuotannon, varsinkin hänen viimeiset runonsa ”Neuvostosoturista”. Nämä runot ovat löytäneet tien lukijan sydämeen aidolla lyyrillisyydellään, syvällä yhteiskunnallisella sisällöllään.
Neuvottelussa todettiin, että kuluneena vuonna Kirjailijaliitto on jonkin verran parantanut työtään nuorten kynäilijäin keskuudessa. Kirjailijat ovat alkaneet useammin käydä piireissä auttaakseen alkavia tekijöitä paikan päällä. Vissiä parannusta on saatu aikaan myös kirjallisuuskerhojen työssä. Erikoisen vilkasta on ollut toiminta Sortavalan, Segezhan, Lahdenpohjan sekä Suojärven kirjallisuuskerhoissa. Niinpä Suojärvellä ovat kerhon osanottajat julkaisseet piirilehdessä vuoden aikana lähes 20 kirjallisuussivua.
Neuvottelukokouksen yhteisessä istunnossa, samoin kuin eri jaostojenkin istunnoissa, kehkeytyi vilkas keskustelu kirjallisuutemme saavutuksista ja puutteellisuuksista, nuorten kirjailijakykyjemme kasvatuksen näköaloista ja tehtävistä. Neuvottelukokous velvoitti nuoria kirjailijoita syvällisemmin tutkimaan elämää, olemaan vaativaisempia työssään, alituisesti huolehtimaan aatteellisen ja teoreettisen tasonsa sekä taidemestaruutensa kohottamisesta.
Neuvottelukokouksen päätöslauselmassa on asetettu tehtäväksi kehittää edelleen kirjallista toimintaa tasavallassa, parantaa nuorten kirjailijain kasvattamista, julkaista useammin nuorten kirjailijain teoksia, yhteisiä kertomus-, kuvaus- ja runokokoelmia, hyväksyä kyvykkäimpiä nuorista kynäilijöistä Kirjailijaliiton jäseniksi.

Artikkeleita:

www.locallit.net