Etusivu  Kirjailijat  Teokset  Aikajana  Punalippu  Neuvosto-Karjala  Linkkejä

Karjalais-Suomalaisen SNT:n Neuvostokirjailijain 2. edustajakokous 1954

23.–25.9.1954 Petroskoi
Syyskuun 23–25 pnä oli Karjalais-Suomalaisen SNT:n pääkaupungissa Petroskoissa koolla tasavallan kirjailijain Toinen edustajakokous. Tasavallan kaupungeista ja metsätyömailta, kolhoosikylistä ja kalastaja-asutuksista olivat saapuneet edustajakokoukseensa proosa- ja näytelmäkirjailijat, runoilijat ja arvostelijat, lukuista kirjallisuuden harrastajat. Edustajakokouksen istuntosalissa nähtiin työläisiä ja kolhoosilaisia, opettajia ja rakentajia, jotka kirjallisuuden kautta sanovat tulisen ja intomielisen sanansa kansamme taistelusta kommunismin puolesta, johon he itse välittömästi ja innolla osallistuvat.

Edustajakokouksen osanottajien – kirjailijoiden, alkavien kynäilijöiden ja kutsuvieraiden joukossa nähtiin myös kansanrunouden mainehikkaita edustajia, runonlaulajia, jotka omaperäisillä runoillaan ammattikirjailijain teosten ohella innoittavat neuvostokansaa uusiin uurastuksiin luovassa työssä sosialistisen Synnyinmaamme hyväksi, rakkaan Kommunistisen puolueemme kunniaksi.
Ukrainan ja Bielo-Venäjän, Kazakhian ja Azerbaidzhanin, Gruusian ja Moldavian ja tasa-arvoisten kansojen edustajat toivat veljelliset terveisensä maamme eri kulmilta tasavaltamme kirjailijoille ja toivottivat heille ystävällisesti uusia menestyksiä luovassa työssään.
Edustajakokouksen avasi tasavallan Neuvostokirjailijain Liiton Hallinnon puheenjohtaja runoilija Jaakko Rugojev lyhyellä alkupuheella.

Artikkeleita:

Karjalais-Suomalaisen SNT:n neuvostokirjailijain 2. edustajakokous. [PL 4/1954, 3–4]
Karjalais-Suomalaisen SNT:n neuvostokirjailijain toisen edustajakokouksen päätöslauselma. [PL 4/1954, 66–72]

www.locallit.net