www.locallit.net | www.locallit.net/english

Antti Timonen
Punalippu 5/1990, 192

Karjalan kirjallisuus on kärsinyt raskaan menetyksen. Maaliskuun 24. päivänä 1990 kuoli pitkän ja raskaan taudin murtamana Karjalan kansankirjailija, Petroskoin kunniakansalainen Antti Timonen.

Antti Timonen oli syntynyt vuonna 1915 talonpoikaisperheeseen nykyisen Kalevalan piirin Luusalmen kylässä. Hänen isänsä kaatui rintamalla vuonna 1916. Vuonna 1932 Antti Timonen valmistui Petroskoin opettajateknikumista ja työskenteli opettajana. Sen jälkeen hän teki työtä radiokomiteassa sekä Kipinä ja Totuus -lehtien toimituksissa.

Monen vuoden ajan Antti Timonen johti Karjalan kirjailijaliittoa, oli sen hallinnon jäsen, VSFNT:n kirjailijaliiton sihteeri, SNTL:n kirjailijaliiton hallinnon jäsen ja VSFNT:n valtionpalkintoja kirjallisuuden ja taiteen alalla myöntävän komitean jäsen.

Antti Timonen on julkaissut monia romaaneja sekä proosakokoelmia. Hänen näytelmiään on esitetty Petroskoin teattereissa ja televisiossa.

Hänen esikoiskirjansa - suomenkielinen Lentomasiina-kertomuskokoelma ilmestyi vuonna 1933. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Karjalasta Karpaateille, Kotoisilla poluilla, Pieni valkosiipi, Olen kotona ja Me karjalaiset. Häneltä on julkaistu myös kirjat Myrskyn jälkeen, Autioituneen kylän asukkaita ja Yksi aurinko kaikille.

Kesäkuussa 1971 A. N. Timoselle myönnettiin Karjalan ASNT:n valtionpalkinto romaanista Me karjalaiset ja näytelmästä Otatko miut, Karjalan mua? Vuonna 1972 hän sai K. Stanislavskille nimetyn VSFNT:n valtionpalkinnon näytelmästä Otatko miut Karjalan mua? Antti Timosen teoksia on käännetty Neuvostoliiton kansojen ja ulkomaan kielille.

Antti Timonen oli yksi Neuvostoliitto-Suomi -seuran Karjalan osaston järjestäjistä ja johti osastoa vuosina 1962-1986.

Timonen oli palkittu Leninin, Lokakuun vallankumouksen, Kansojen ystävyyden ja Znak Potšota -kunniamerkeillä. Hänelle oli myönnetty Karjalan ASNT:n ansioituneen kulttuurityöntekijän kunnianimi. Antti Timonen oli puolueen jäsen vuodesta 1942.

Muisto Karjalan kansankirjailijasta, Punalipun monivuotisesta toimitusneuvoston jäsenestä jää ikiajoiksi mieleemme.

www.locallit.net