www.locallit.net | www.locallit.net/english

Tarina Karjalan maasta
Nikolai Laine
Punalippu 4/1966, 105–106

Suomenkielinen lukijakunta tuntee Jaakko Rugojevin tuotteliaana ja lahjakkaana karjalaisena runoilijana ja kertojana. Hänen monilukuiset teoksensa ja eritoten runoelmansa Roudan rouhijoita, Vaikeat vuodet, Viulu ja traktori palauttavat mieliimme monta suurten koettelemusten, menetysten ja voittojen hetkeä kovia kokeneen kansamme elämäntaipaleella.

Jaakko Rugojev on niitä kotiseutumme kirjailijoita, jonka teokset kenties useimmin kuin toisten teokset ovat nähneet päivänvalon myös venäjänkielisinä laitoksina. Joku aika sitten ilmestyi painosta uutena venäjännöksenä hänen kaksiosainen runokertomuksensa Tarina Karjalan maasta.

Kirja sisältää runoelman kaksi osaa: Roudan rouhijoita ja Vaikeat vuodet. Kertomatta uudelleen runoelmien sisältöä sanomme vain sen, että tämä dialogia on suunniteltu ja rakennettu kuin moniulotteinen, kansan runoperinteitä noudattava eepillinen kertomus karjalaisista - miehuullisista, luonteeltaan väkevistä ja hyväntahtoisista ihmisistä.

Kirjan ensimmäisen osan tapahtumat liikkuvat pienessä pohjois-karjalaisessa korpikylässä ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Runoelman sankarit ovat Perttusen perheen jäseniä, tavallisia talonpoikia, joita vanha tsaarinaikainen valtakomento viskelee sinne tänne kuin petäjän lastuja elämän ristiaallokossa. Tulevat kumousvuodet, joita runoilija kuvaa kirjansa toisessa osassa, muuttavat kokonaan näiden kylänmiesten kohtalot johdattaen heidät uuden vasta synnyintuskistaan nousevan yhteiskuntajärjestelmän raiteille. Teos muodostuu näin ollen omalaatuiseksi kertomukseksi Karjalan rahvaan kulkemasta historiallisesta taipaleesta nykypäivään.

Kirjan venäjäntäjä moskovalainen runoilija T. Streshneva on tehnyt kiitosta ansaitsevan työn ja onnistunut säilyttämään ehjänä teoksen runolliset arvot, sen kansalliset värivivahteet, omaperäiset runokuvat, mehevästi ja paikoitellen aito karjalaisittain sointuvan puhekielen. Se on jo sinänsä saavutus ja venäjännöksen taso yleispiirteissään hyvää, jota ei voida sanoa läheskään kaikista venäjän kielellä ilmestyneistä kirjoistamme.

Laitoksen hyvänä puolena on pidettävä myös sitä, että tekijä on sisällyttänyt siihen monta paljonpuhuvaa valokuvaa kotiseutumme ihmisistä, tunnetuista runonlaulajiemme synnyinsijoilta, Kuittijärven viehättävistä maisemista. Ne auttavat venäläistä lukijaa näkemään ja ymmärtämään paremmin Karjalaa ja sen työtärakastavaa rahvasta.

Valitettavasti kirjan sivuilta tapaa tämän tuosta mitä harmittavimpia painovirheitä, ja se on nidottu niin huonosti, että parin kolmen lukemisen jälkeen sen lehdet ovat hajota alkutekijöihinsä. Lisäksi ihmetyttää myös se, että kirjan painosmäärä on kaiken kaikkiaan 4000 kappaletta. Tätä nykyä julkaistaan jo meillä Karjalassakin runokirjoja kaksin verroin suurempina painoksina.

Näistä helposti vältettävistä kirjapainopuutteellisuuksista huolimatta Jaakko Rugojevin Tarina Karjalan maasta tulee eittämättä olemaan arvokkaana lisänä kotiseutumme elämää ja historiallisia vaiheita kuvaavassa kirjallisuudessa.

www.locallit.net