www.locallit.net | www.locallit.net/english

Nikolai Jaakkola 60 vuotta
Pekka Perttu
Punalippu 2/1965, 111

Lehtemme puolesta P. Perttu poikkesi kirjailijaveteraanimme Nikolai Jaakkolan luona ja pyysi vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

Mitkä olivat ne vaikutteet, jotka pakottivat sinut tarttumaan suureen työhösi Pirttijärvi-sarjan luomiseksi?

Kai se oli se, ettei ollut mitään kaunokirjallista luettavaa Karjalan kansan vaiherikkaasta menneisyydestä. Ja vaikutti tietysti sekin, että Karjalan kansan vaiheet olivat minulle niin läheiset, että kuulin sisäisen äänen sanovan: juuri sinun se pitäisi kirjoittaa. Mutta elämämme muodostui sellaiseksi, että vasta parinkymmenen vuoden kuluttua alkuaikeistani sain tilaisuuden päästä toteuttamaan tätä haavettani. Kaikenlaista on ollut tässä elämän varrella. On tullut koettua sekä hyvää että huonoa. Mutta kaikesta huolimatta olen päässyt sellaiseen ikään, jolloin mielestäni minun on velvollisuus ja oikeus kertoa totuudenmukaisesti näkemääni ja kokemaani. Tunnen tämän velvollisuudekseni siksikin kun Karjalan kansan menneisyyttä ei ole aina valaistu oikeassa valossa.

Siitähän on nyt noin vuosi kun Pirttijärven kolmas kirja Ristiaallokossa ilmestyi. Pulikka-Poavilahan ajattelee siellä pellolla kiviä kaivaessaan kirjan loppuriveillä, että ei elämä ole vielä sellaista kuin olla pitäisi. Mitenkäs sen Pulikka-Poavilan sitten lopulta käy?

Kirjoitan nyt neljättä osaa, jonka nimeksi tulee Selville vesille. Siinä pitäisi selvitä se, miten Pulikka-Poavila ja muut henkilöt selviytyvät elämän ristiaallokosta, jopa traagillisiakin vaikeuksia voittaen löytävät sellaisen elämän, jollaisen se ollakin pitää. Ihmiset ovat joutuneet olemaan ristiaallokossa elämänsä varrella sen jälkeenkin. Siksi luulen, että Pirttijärvi-sarjallani on ajankohtainen merkitys. Toivon, että tästä monivuotisesta aherruksestani olisi edes hyötyä ja nautintoa niille, jotka vaivautuvat lukemaan sen mitä olen sisäisestä kutsumuksestani ollut velvollinen sanomaan lukijalle.

www.locallit.net