www.locallit.net | www.locallit.net/english

Hilda Tihlä 1870–1944
Urho Ruhanen
Punalippu 2/1980, 73

Suomessa ja sitten Karjalassa hyvin tunnettu ja kunnioitettu kirjailija Hilda Tihlä oli syntynyt Suomessa Jämsän Juokslahdella Vanhan-Tihilän talossa. Jo aivan nuorena hän joutui hankkimaan elatuksensa, kun vanhempien avioliitto hajosi.

Hilda Tihlän ensimmäiset kuvaukset, kertomukset ja artikkelit ilmestyivät sanomalehdissä jo 1900-luvun ensi vuosina. Vuosien 1907 ja 1916 välisenä aikana hän julkaisi kuusi kirjaa, mm. romaanin Leeni (1907), kertomuskokoelman Metsäkylillä (1909) ja romaanin Ihmisiä (1916). Kirjailijan kehitys tapahtui suomalaisten kirjailijain, kriittisen realismin edustajien, Juhani Ahon, Minna Canthin, Arvid Järnefeltin ym. vaikutuksen alaisena.

Kirjallisen työnsä ohella hän osallistui työväen- ja naisliikkeeseen. Vallankumousliikkeen nousukaudella 1905 hän liittyi Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen. Vuonna 1918 Hilda Tihlä otti osaa Suomen vallankumoukseen. Sen kärsittyä tappion hänet teljettiin vankilaan. Sieltä paettuaan hän piileskeli jonkin aikaa Helsingissä ja siirtyi sitten Tukholmaan. Neuvostoliittoon Hilda Tihlä muutti 1924.

Vuosien 1925-1941 välisen aikana Tihlä asui Petroskoissa. Täällä Karjalassa hänen tuotannossaan alkoi uusi vaihe, joka liittyi kiinteästi tasavallan kansallisen kirjallisuuden kehitykseen. Vasta täällä hänen maailmankatsomuksensa vakiintui ja selkeni. "Sitä ennen oli elämäni hämärää ja hapuilevaa", Hilda Tihlä muisteli vuonna 1926. Hän kirjoitteli kertomuksia, kuvauksia ja kirjallisuusarvosteluja. Lehti kääntyy -romaanin ensimmäinen osa Fedosei ilmestyi vuonna 1934 ja toinen osa Tuholaisia - vuonna 1936. Romaani käsitteli Lokakuun vallankumouksen aikaisia tapahtumia ja oli suunniteltu kolmiosaiseksi, mutta sota keskeytti kirjailijan luomistyösuunnitelmat. Suuren Isänmaallisen sodan aikana Hilda Tihlä asui Belomorskissa ja kuoli siellä 27. maaliskuuta 1944.

Hilda Tihlä oli neuvostokirjailijain Liiton jäsen sen perustamisesta (1934) asti.

www.locallit.net