www.locallit.net | www.locallit.net/english

Kirjaesittelyä
Terttu Vikström
Punalippu 1/1965, 116

Pikajuna porhaltaa Petroskoihin. Metsämaisemia, järviä... Ryhmä suomalaisia turisteja tähyilee vaunujen ikkunoissa. Jo ollaankin perillä. Asemasillalla tuliaishälinää. Tervehditään, tutustutaan, vaihdetaan ensi vaikutelmia... Eräät rientävät kirjakojun luo.
- Voisiko neiti tarjota meille jonkin suomenkielisen Karjala-kirjan?
- Ikävä kyllä en...
Näin saattoi käydä joskus aikaisemmin, mutta ei enää nyt. Nyt neiti ojentaa kirjan ja sanoo hymysuin:
- Mielihyvin!
- Neuvosto-Karjalan näkymiä... Kiva!

Runoilija Jaakko oli pitemmän aikaa hautonut mielessään Karjala-kirjaa ja tehnyt kameroineen lukemattomia matkoja pitkin Karjalaa, sen etäperukoille, uusille rakennuksille, katajaisille kangasmaille... Siksi kuvaus onkin kirjailijan omakohtaisten havaintojen ja kokemusten värittämä läpileikkaus tasavallastamme.

Se on tarkoitettu ennen kaikkea suomalaisille turisteille. Sanoin, kuvin ja numeroin se kertoo vieraillemme Karjalan tasavallasta, sen luonnosta ja kaupungeista, teollisuudesta ja taiteesta, neuvostoihmisistä ja heidän elinoloistaan.

Alussa tekijä ikään kuin levittää eteemme Karjalan kartan, jonka värejä ovat järvien sini ja salojemme ja metsiemme vihreä. Monta kiukkuista virtaa on puhkaissut itselleen uomansa Karjalan kivikkoiseen maahan. Vuolaat virrat on pantu pyörittämään voimalaitosten turbiineja. Karjalan maan uumenissa piilee arvaamattomia aarteita. Teollistuva, etenevä kehitys on tuonut karttaamme paljon uutta. Saloihin on noussut uusia työläiskyliä ja kaupunkeja. Uudenaikaiset kulkuneuvot tekevät mukaviksi pitkäkin matka.

Aika avartaa näköaloja, kehitys muuttaa suhdanteita. Karjala ei ole enää karu eikä köyhä. Taloudellinen nousu on tuonut mukanaan myös valtavan henkisen edistyksen. Maa ja sen kansa ovat saaneet uudet kasvot. On toteutunut Leninin ennustus: - Karjalaiset ovat uutteraa kansaa, uskon heidän tulevaisuuteensa.

Kirja kertoo nykypäivien Neuvosto-Karjalasta ja siitä miten rakas ja kallis se on asukkailleen ja rakentajilleen. Laaja luku Karjalan pääkaupungissa on omistettu Petroskoille. Luku jakautuu kymmeneksi osaksi, joista vyyhteytyy änisrannalla seisovan, nuortuvan kaupungin eheä kuva.

Otsikko Täällä tehdään traktoreita kielii että luku kertoo Onegan traktoritehtaasta, joka sijaitsee kaupungin sydämessä. Kaupunki on saanut alkunsa tästä tehtaasta 200 vuotta sitten. Sammontakojia ja Jevgeni Onegin - näin kirjassa esitellään Petroskoin teatteritaidetta. Sitä seuraa kertomus tasavaltamme kuvaamataiteesta ja kirjallisuudesta. Karjalan kamaralta olympiakisoihin on sana Petroskoin urheiluharrastuksista. Petroskoista televisiokaupunkina on kerrottu otsikolla Karjalaa tv-ruudussa. Lääkintäpalvelun järjestely kaupungissamme on selostettu pienluvussa Kaikki paras ihmistä varten.

Edelleen teemme yhdessä Rugojevin kanssa pikakäyntejä Petroskoin ympäristöön. Ajamme Kivatshulle. Siinä se on, kuuluisa koski putouksineen, jylhine kalliorantoineen, tyynine suvantoineen. Paluumatkalla poikkeamme Mineraalilähteille, joissa nykyisin toimii mainio parantola. Karjalan johtavasta teollisuusalasta, metsäteollisuudesta, Jaakko Rugojev kertoo luvussaan Pankkoreestä traktoriin.

Muista kaupungeista on kirjassa kuvattu laajemmin Kontupohja ja Segezha. Eri lukuna on tasavallan historiaa koskevia tietoja sekä eräitä numeroita. Kirjassa on kaikkiaan 120 sivua, miltei puolet siitä on kameran kertomaa. Tasavaltamme elämä esittäytyy siinä runsain valokuvin. Kirjan kuvituksen on hoitanut taiteilija Nikolai Brjuhanov, ja hänen ansiotaan on, että kirja vaikuttaa tuoreelta, hauskalta ja uudentuntuiselta. ... Kesä on lähestymässä. Sen mukana Karjalaan saapuu taas turistivieraita. Tervetuloa tutustumaan Neuvosto-Karjalan näkymiin. Jaakko Rugojevin uusi kirja auttaa teitä siinä.

www.locallit.net