www.locallit.net | www.locallit.net/english

50 vuotta Urho Ruhasen syntymästä
Punalippu 3/1957, 134

Kesäkuun 30 pnä tuli täyttyneeksi 50 vuotta tasavaltamme kirjailijajärjestön eräällä vanhimman jäsenen ja uutteran kirjailijan Urho Ruhasen syntymästä.

Urho Nestorinpoika Ruhanen on syntynyt vuonna 1907 ja viettänyt lapsuutensa Dubrovkassa Leningradin alueella. Vuonna 1926 hän päätti Petroskoin opettajaopiston. Myöhemmin hän kävi Herzenin pedagogisen instituutin Leningradissa ja toimi monet vuodet kirjallisuuden opettajana Leningradissa ja Petroskoissa.

Innokas nuorisoliittolainen, neuvostokasvatti, uuttera opiskelija ja opettaja, aina työteliäs ja avulias, sellaisena on Urho Nestorinpoika tullut laajasti tunnetuksi.

Kirjallisuuden tutkimus on jo varhaisesta saakka ollut hänen mielialansa. Urho Ruhanen tutki erikoisesti Suomen demokraattista kirjallisuutta ja nykyaikaista neuvostokirjallisuutta. 30-luvulla ilmestyi monta hänen laatimaansa suomenkielistä kirjallisuuden oppikirjaa. Hän toimi myös kirjallisuuslehti "Rintaman" toimittajana ja kustannusliike "Kirjan" työntekijänä.

Ruhanen on tehnyt suuren työn kirjallisuudessamme tutkijana ja opettajana, kriitikkona ja suomentajana. Sodan jälkeen hän on toiminut historian opettajana Vieljärvellä ja samalla suomentanut paljon venäläisten neuvostokirjailijain teoksia, mm. Vitali Zaktrutkinin "Uivan stanitsan", V. Beljajevin "Vanhan linnan", Kerbajevin ym. teoksia.

Toveri Ruhanen on ollut aina tarkka ja periaatteellinen työssään, hyvä ja vaatimaton toveri. Sellaisena hänet tunnemme joukossamme. Tasavallan Kirjailijaliiton Hallinto, Punalipun toimitus, Valistusasiain ministeriö, lukuisat muut järjestöt ja yksityiset toverit tervehtivät Urho Ruhasta hänen 50-vuotispäivänsä johdosta.

Tervehtiessään häntä kirjailijatoverit toivottivat Urho Ruhasella pitkää ikää, terveyttä ja hyvää työintoa raikkaan neuvostokirjallisuutemme hyväksi.

www.locallit.net