www.locallit.net | www.locallit.net/english

Runoilijan esikoinen
Milja Hytti
Neuvosto-Karjala 17.2.1982, 4

Karjala-kustantamossa on ilmestynyt julkisuuteen Matti Niiralan suomenkielinen esikoisrunokirja nimeltään Kuulin metsäkuusen laulavan. Kirjan loppusivuilta paljastuu, että tekijä on oikeastaan sama mies kuin proosassa Matti Mazajev ja Matti Masajainen. Ja nämä nimet ovat viime vuosina tulleet tutuiksi suomenkieliselle lukijalle. Hänen proosakirjojaan ovat Sisua (1969), Kotoinen maisema (1976) ja Lääkettä (1979)

Tekijästä voi sanoa, että hän on kirjailija, joka on löytänyt käsialansa: proosassaan hän käyttää hyvää, huumorinsävyttämää kieltä. Kirjailijan sisäinen tarve kertoa ihmisille sen mitä hän kantaa lähinnä sydäntään, on kuvaavaa Mazajeville prosaistina ja tällä kertaa runoilijana.

Runokokoelman eräässä runossaan hän kääntyy runoveljiensä puoleen tällaisin sanoin:
Tehkäämme, veljet, runoja
sytyttäviä, rohkeitä säkeitä!
Runo on ajatus, se on
kutsu
kuin lento tuntemattomaan.

Tämä tuntuu rohkaisevalta kehotukselta runontekoon kaikille niille, joilla runosuoni sykkii taikka on taipumusta siihen.

Kokoelman kolme sikermää (Tähtihetkenä, Ikuinen ihminen, Kuvakortteja) sitoo eheäksi kokonaisuudeksi sisäinen sanoisinpa musikaalinen yhteys. Syvä rakkaudentunne valaisee liekin tavoin runoilijan elämäntaivalta katkerimpinakin hetkinä, ja se onkin kirjan keskeinen aihe. Niinpä kirjan todelliseksi pääsankariksi osoittautuu tuskin piirtyvä, melkein huomaamaton, herkeämättä runoilijan mielessä asustava Synnove-niminen naishahmo.

Onnellisin elämässäni
liittyy sinuun
ja tuskallisin, rakas...

Mutta teoksen sanoma ei rajoitu pelkästään rakkausaiheeseen. Niirala on runoissaan avarakatseinen myös päivänpolttavissa ongelmissa. Hän on mukana niissä huolissa, jotka askarruttavat kaikkien hyvän tahodn ihmisten mieltä, ja tällöin taiteilijana hän esittää rehdin kantansa tapahtumiin.

Toisin väitetään
onnellisten syntyvän
lääkäreiksi
opettajiksi
agronomeiksi...
Elämä tekee sotilaaksi
elämää puoltamaan.

Toivottakaamme siis menestystä Mazajev – Niiralalle hänen runoilijaurallaan.

Runokokoelma Kuulin metsäkuusen laulavan on valmistunut Anohinille nimetyssä kirjapainossa. Kirjan taiteellisesta asusta on huolehtinut Vjatsheslav Levin.

www.locallit.net