www.locallit.net | www.locallit.net/english

Karjalan kirjallisuus Neuvostoliiton kirjamarkkinoilla
Neuvosto-Karjala 14.9.1975, 4

Viimeisten kymmenen vuoden kuluessa Karjalan kirjailijain teokset ovat saaneet tunnustusta hyvin laajalta lukijakunnalta, joka ulottuu kauas tasavaltamme rajojen ulkopuolelle. Se ohella, että Karjala-kustantamo julkaisee jatkuvasti paikallisten kirjailijain tuotteita sekä suomeksi että venäjäksi, myös monet keskuskustantamot Moskovassa ja Leningradissa ovat julkaisseet isoina painosmäärinä monia J. Virtasen, A. Linevskin, A. Timosen, D. Gusarovin, J. Rugojevin, U. Vikströmin, N. Laineen, V. Morozovin ym. teoksia.

Moskovalainen Sovremennik-kustantamo julkaisi 1974 tohtori E. Karhun katsauksen Karjalan nykykirjallisuuteen Kalevalan maalla. Teos on tavallaan ainutlaatuinen - suppeaan muotoon tehty eheä tutkimus kirjallisuudestamme, jossa tekijä esiintyy samalla sekä tutkijana että arvostelijana.

Mitä muuta Sovremennik on tarjonnut lukijoille?

Kolme proosakirjaa, kaikki venäjännöksiä suomenkielisistä alkuteoksista. Ensimmäisenä niistä ilmestyi Pekka Pertun Aarre, 1972. Kirjassa on kaksi novellia - Riiko Marttinen ja Aarre. Venäjäntäjä O. Havkin. Lyhyin sanoin maanmiestään kirjassa esittelee Jaakko Rugojev.

Seuraavana on Taisto Huuskosen sota-aiheinen romaani Teräsmyrsky kannaksella, 1973. Romaanin on venäjäntänyt V. Bogatshev. Teosta lyhyesti esittelee tunnettu neuvostokirjailija Konstantin Simonov. Hän arvostaa korkealle tämän sotaa käsittelevän teoksen, jossa näytetään, kuinka nuoret suomalaiset sotilaat tajuavat sodan järjettömyyden.

Kolmantena proosakirjana Sovremennikissa on 1975 ilmestynyt Ortjo Stepanovin romaani Kotikunnan arina. Venäjäntäjinä T. Vikström ja V. Mashin. Kirjassa on tohtori Eino Karhun pieni alkulause. Teoksen on kuvittanut taiteilija A. Brusilovski.

Runouden harrastajille Sovremennik-kustantamo on tarjonnut kaksi runokirjaa. Toinen on Jaakko Rugojevin runokokoelma Karjalan tähtien loisteessa 1973. Venäjäntäjänä esiintyy leningradilainen runoilija Oleg Shestinski, joka on valikoinut tähän teokseen J. Rugojevin runoja kolmesta sikermästä: Omalla kynnöksellä, Toivioretkillä ja Kostamus. Ja toinen runokirja on Valentin Ustinovin kokoelma nimeltään Kalastuskausi, 1974, aliotsikkona runoja ja runoelmia.

Seuraavana tarkastelemme Sovetski pisatel -kustantamon toimintaa pitäen silmällä Karjalan kirjailijain teoksia. Vuonna 1973 se julkaisi Moskovassa ja Leningradissa kolme kirjaa: Taisto Summanen, Päivän synty; Viktor Sergin, Ihmisten metsä ja Viktor Pulkin, Kizhin kertomuksia. Vuonna 1974 T. Summasen venäjäntämänä ilmestyi kuvitettuna laitoksena Antti Timosen romaani Me karjalaiset.

Useita kirjoja on valmistanut niin ikään moskovalainen kustantamo Sovetskaja Rossija. Vuonna 1972 se julkaisi Dmitri Balashovin laajan historia-aiheisen romaanin Marfa posadnitsa, joka kuvaa XV vuosisadalla tapahtunutta Norvgorodin liittämistä Mosokovan ruhtinaskuntaan.

Samana vuonna Sovetskaja Rossija -kustantamossa julkaistiin kokoelma Karjalan kirjailijain kertomuksia Järvi kohisee. Teoksessa on edustettu 23 kirjoittajaa ja alkulause on kirjallisuudentutkija M. Pahomovan tekemä.

Kolmantena kirjana on hyvin nuorena edesmennyt Ernest Kononovin romaani Vako, 1974. teos kuvaa Tuulijärven kommuunia, köyhän talonpoikaiston taistelua Neuvostovallan puolesta maamme pohjoiskolkalla.

Muista Moskovan kustantamoista sopii mainita Poliittisen kirjallisuuden kustannusliike, joka 1972 julkaisi Uljas Vikströmin teoksen Otto Kuusinen. Se ilmestyi sarjassa Neuvostojen synnyinmaan sankareita. Venäjäntäjät T. Vikström ja V. Mashin.

On mainittava vielä eräs mielenkiintoinen kirja, ennen kuin tämä katsaus on lopussa. Se on Inkerinmaan kansanlaulut, 1974. Julkaistu Leningradissa, Nauka-kustantamon Leningradin haaraosastossa. Kirjan ovat valmistaneet julkaisukuntoon Eino Kiuru, Terttu Koski ja Elina Kylmänsuu.

Joitakin kirjoja on mahdollisesti jäänyt tämän katsauksen ulkopuolelle, mutta tarkoituksenahan ei ollutkaan antaa tyhjentävää esitystä, vaan esittää toteamus, että Karjalan nykykirjallisuus saa yhä laajempaa jalansijaa Neuvostoliiton kirjamarkkinoilla.

www.locallit.net