www.locallit.net | www.locallit.net/english

Lyyli Grönlund
Neuvosto-Karjala 15.12.1978, 3

Joulukuun 12. päivänä kuoli äkillisesti proosa- ja näytelmäkirjailija, suomentaja Lyyli Grönlund.

Lyyli Grönlund syntyi vuonna 1905 työläisperheeseen Leningradissa. Vuonna 1926 hän päätti lääketieteellisen teknikumin ja sen jälkeen Marhlevskille nimetyn kommunistisen iltayliopiston.

Alkanen 1930 Lyyli Grönlund kirjoitti suomen kielellä kuvauksia, kertomuksia ja runoja. Vuonna 1944 SNTL:n kirjailijaliiton jäseneksi hyväksytty Lyyli Grönlund työskenteli vuosina 1940-1953 Karjalan radion toimittajana ja vuosina 1953-1960 Punalipun toimittajana.

Lyyli Grönlundin suurimpia teoksia ovat kertoelmat Harmaan töllin tarina, Herra senaattori ja Kiikan pojan tarina sekä näytelmät Tehdaskylä ja Kiimasjärven valot. Monet hänen teoksensa on käännetty venäjän kielelle, mm. kertoelma Suuri Lokakuu.

Viime vuosina Lyyli Grönlund teki paljon käännöstyötä. Hän suomensi J. Fucikin Kuolemaantuomitun viimeiset sanat, S. Babajenskin romaanin Kultaisen tähden ritari sekä M. Sholohovin kertomuksen Ihmiskohtalo ja lukuja romaanista Raivattu uudismaa.

Lyyli Grönlund oli palkittu mitalilla "Työuljuudesta Suuren Isänmaallisen sodan aikana 1941-1945" ja monilla kunniakirjoilla.

Valoisa muisto Lyyli Grönlundista säilyy ikuisesti sydämissämme.

www.locallit.net