www.locallit.net | www.locallit.net/english

Kynäilijät tapaavat ensi keväänä
Armas Mishin
Neuvosto-Karjala 26.11.1991, 4

Karjalan kirjailijaliitossa pidettiin keväällä 1991 karjalaksi kirjoittavien kynäilijöiden ensimmäinen neuvottelukokous. Kirjoittajat tutustuivat toisiinsa ja keskustelivat karjalaisen kulttuurin ongelmista. Puhujien joukossa oli karjalaisia tiedemiehiä, sanomalehtien päätoimittajia ja ammattikirjailijoita.

Käsikirjoituksia ei silloin käsitelty. Kuitenkin on syytä keskustella Oma mua, Kipinä ja Carelia-lehdissä julkaistuista kertomuksista, runoista, esseistä ja kirjoitelmista. Jos haluamme, että syntymässä oleva uusi kirjallisuus olisi laadukasta ja herättäisi vastakaikua lukijoiden keskuudessa, kirjoittajien täytyy tietää teostensa ansiot ja puutteellisuudet. "Sisäänlämpiävä" ilmapiiri merkitsee kirjailijan- ja lehtimiehenkykyjen rajoittamista.

Edesmennyt runoilija Vladimir Brendojev ei koskaan pelännyt toisten kannanottoja hänen teksteihinsä ja oli aina valmis keskustelemaan kertomuksistaan, runoistaan ja käännöksistään. Siihen aikaan kun hän asui Petroskoissa, luin lähes kaiken hänen kirjoittamansa käsikirjoituksina. Uskon, että juuri tämä avoimuus kritiikille teki hänestä pätevän kirjailijan. Kuten tunnettua kritiikkiä voi olla hyväksymättäkin, mutta se antaa kuitenkin ajattelemisen aihetta.

Karjalan kirjailijaliitto suunnittelee karjalaksi ja vepsäksi kirjoittavien uutta tapaamista liiton suojissa. Tällä kertaa on tarkoitus eritellä ne käsikirjoitukset, jotka rohkeimmat kirjoittajat lähettävät etukäteen osoitteella: Petroskoi, Pravdankatu 5.

Neuvottelukokous pidettäneen maalis-huhtikuussa 1992, niin että aikaa parhaiden teosten valitsemiseen ja uusien kirjoittamiseen on. Tekstit voivat olla käsin kirjoitettuja, kunhan niistä saa selvän. Kirjailijaliitto järjestää niiden puhtaaksikirjoittamisen.

www.locallit.net