www.locallit.net | www.locallit.net/english

Elämänhalu pursuaa sydämellisen ihmisen kirjoista
Armas Misin
Karjalan Sanomat 29.4.1995, 7

Tutustuin Antti Timoseen 60-luvun alussa, jolloin hän oli Karjalan kirjailijaliiton puheenjohtaja. Silloin ilmestyi kaksi runokirjaani. Timosen ehdotuksesta minut lähetettiin vuonna 1963 Moskovaan nuorten kirjailijoiden neljänteen valtakunnalliseen kokoukseen ja Sergei Smirnovin runoseminaariin. Siellä minua suositeltiin Neuvostoliiton kirjailijaliittoon. Samana vuonna minut hyväksyttiin Karjalan kirjailijaliiton jäseneksi. Eräänä myöhäisenä tammikuun iltana vuonna 1964 ovikello soi. Avasin oven ja ilostuin. Antti Timonen ja runoilija Aleksei Titov tulivat onnittelemaan minua: Tässä on sähke Moskovasta. Olet Venäjän kirjailijaliiton jäsen he sanoivat ja veivät minut juhlimaan tapahtumaa Pohjola-hotellin ravintolaan.

Ollessani Karjalan kirjailijaliiton varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana Antin viimeisinä elinvuosina kävin usein hänen kotonaan Sverdlovinkadulla ja mökillä Pässinrannassa. Hän ja hänen vaimonsa Elina oivat aina vieraanvaraisia ja ystävällisiä minulle. Olin joissain tilaisuuksissa sanotut jotain sellaista, mikä ei varmaankaan miellyttänyt Anttia. Esimerkiksi Antin ja Jaakko Rugojevin monivuotisissa kiivaissa väittelyissä Karjalan kylien kohtalosta ja tulevaisuudesta olin Jaakon puolella. En kuitenkaan muista yhtään tapausta, jolloin Antti olisi käyttäytynyt epäystävällisesti tai törkeästi minua kohtaan.

Hän oli elämäniloinen, huumorintajuinen ja sydämellinen ihminen. Kommunistisen puolueen jäsenenä hän noudatti tietenkin puolueen linjaa, mutta osasi kuitenkin olla ironinen itseään kohtaan. Kuulin hänen monasti sanovan, että hän horjuu puolueen kanssa. Mitä vapaammaksi elämä muuttui, sitä avoimempi oli reaalinen todellisuus hänen kirjoissaan.

Nuoruusvuosissaan Timonen kirjoitti runoja, jotka pursusivat iloa ja uskoa elämään. Yleensä rakkaus elämään kulkee punaisena lankana hänen kaikissa kirjoissaan. Antti Timosen kirjoja luettiin, hänen teoksiaan julkaistiin suurina painoksina ja uusintapainoksina Petroskoissa ja Moskovassa sekä käännöksinä muissa tasavalloissa. Lukijat tarvitsevat vuosienkin kuluttua Timosen teoksia. Uskon siihen.

www.locallit.net