www.locallit.net | www.locallit.net/english

Tapahtumarikas elämä
Urho Ruhanen
Neuvosto-Karjala 29.4.1995, 7

Karjalan kansankirjailija Antti Timonen täyttäisi 1. toukokuuta 80 vuotta.

Antti Timosen kirja Me karjalaiset päättyy sanoihin: "Niemessä kohosi nuori tuuhea männikkö. Loivan niemen kärjessä seisoi kolme vanhaa ja vankkaa petäjää. Ne olivat kyhmyisiä, pakkasten ja myrskyjen kasvattamia. Yhdestä puuttui latvus. Mutta ne seisoivat kuitenkin Mikään myrsky ei ollut kyennyt niitä kaatamaan. Ne olivat karjalaisia petäjiä, ne kestävät kaiken... Sellaisia me olemme, me karjalaiset".

Antti Timosen elämä oli tapahtumarikas. Hän valmistui opettajaksi, mutta aloitti työnsä radiokomiteassa, työskenteli sitten lastenlehti Kipinän toimituksessa ja myöhemmin Totuus-lehdessä. Hän oli jonkin aikaa kirjeopiskelijana Kasvatustieteellisessä korkeakoulussa. Siellä hän istui luennoillani ja sitten suoritti kirjallisuuden tenttejä. Jo siihen aikaan hän yritti kirjoitella ja häneltä ilmestyi kertomuskokoelma Lentomassiina.

Antti Timosen elämä yhdistyy välittömästi suuren voiton 50-vuotispäivään. Antti joutui sotaan aivan sen alusta. Hän oli pukeutunut asemiehen pukuun jo Talvisodan aikana, mutta todellisten taistelukasteen hän sai vuosina 1941-45. Isänmaallisessa sodassa Antti oli radistina, tulkkina ja tiedustelijana ja joutui kovinkin ankariin ja verisiin koetuksiin edetessään taistelujoukkojen mukana aina Tšekkoslovakiaan saakka, jossa hän otti vastaan Voitonpäivän 9. toukokuuta 1945.

Voitonpäivänä Timonen ei kuitenkaan riisunut heti asetakkia yltään. Hänen oli matkustettava pitkin Eurooppaa vapauttamassa ja kotiuttamassa fasistien vangitsemia ja karkoittamia lapsia, naisia ja vanhuksia. Näissäkään oloissa Timonen ei jättänyt kynää kädestään, vaan kokosi aineistoa, kirjoitti tapahtumia ja näkemäänsä muistiin. On aivan oikein todettu että sota teki Antti Timosesta kirjailijan. Näin syntyi kirja Karjalasta Karpaateille, jonka venäjänsi silloin vielä nuori opiskelija, tuleva tiedemies Eino Karhu, sekä toimitti ja julkaisi siihen aikaa työtön, pannaan julistettu Mihail Zoštšenko.

Vapauduttuaan armeijasta Timonen antautui täysin kirjalliseen työhön. Hän kierteli eri puolilla Karjalaa, tutustui, syventyi kotoiseen karjalaiseen elämään ja kirjoitti. Sitten syntyi teokset Valaistut rannat, Tuulilahden vastuulla, Kotoisilla poluilla, Pieni valkosiipi, Olen kotona ja pääteos Me karjalaiset, kaikkien kaikkiaan seitsemäntoista nimikettä ja lisäksi näytelmät Otatko miut Karjalan mua?, Myrskyn jälkeen, Syntymäpäivä sekä muistelmateokset Elämä on ollut minulle antoisa ja Sotaa, rauhaa ja ystävyyttä.

Antti Timosen teoksia on käännetty venäjän ja myös lähes kaikkien entisen Neuvostoliiton tasavaltojen kielelle, myös espanjan, englannin, ranskan ja ruotsin kielelle. Hänen teoksia on ilmestynyt miljoonina painoksina, yksin Me karjalaiset -romaani julkaistiin 1,5 miljoonan painoksena venäjän kielellä.

Timonen oli yli kahdeksantoista vuotta Karjalan kirjailijaliiton puheenjohtajana. Hän toimi myös Neuvostoliitto-Suomi -seuran Karjalan osaston puheenjohtajana vuodesta 1962 vuoteen 1986.

www.locallit.net