www.locallit.net | www.locallit.net/english

Vuoden vaihteen haastatteluja - Kirjailija Antti Timonen
Vuoden 1971 Karjalan ASNT:n Valtionpalkinnon laureaatti
Neuvosto-Karjala 3.1.1972, 3

Kullakin meistä olisi Uuden vuoden toivomuksia enemmän kuin mikään Pakkasukko jaksaa täyttää.

Kukin haluaa uudella vuodella yhä vauraampaa elämää joka suhteessa. Vuosi 1972 ja koko viisivuotiskausi lupaa sitä koko kansalle puolueemme XXIV edustajakokouksen päätösten mukaisesti. Mutta sitä ei tuo Pakkasukko, vaan kunkin itsensä on kiristettävä vauhtia omalla työsarallaan koko kansan yhteiseksi hyväksi.

Kukin toivoo ettei maailmassa kuuluisi sen vaarallisempaa pauketta kuin samppanjapullon pauke Uuden vuoden yönä. Ikävä kyllä maailmassa on vielä liian paljon tuliaseita asemissa kuolemaa ja kärsimyksiä tuottamassa. Niiden poistamiseksi jos missään tarvitaan yhteistyötä ja taistelua mitä suurimmissa mittakaavoissa, maailman kaikkien kansojen yhteisvoimin. Toivoisin kaikille rajantakaisille Neuvosto-Karjala lehden lukijoille, tutuille ja tuntemattomille rauhan asian ajajille menestystä ja voittoja tässä aikamme kaikkein jaloimmassa kamppailussa. Me täällä teemme parhaamme ja luulen, että meidän kansamme esimerkki kelpaa hyväksi näytteeksi maailman kaikille kansoille. Suomi-Neuvostoliitto-seuran jäsenille kuuluvat lämpimät kiitoksen sanamme Neuvostoliitto-Suomi-seuran puolesta yhä voimistuvasta työstänne rauhan, kassakäymisen ja ystävyyden lujittamiseksi maittemme välillä. Rauhan tammi on kasvanut niin lujaksi, ettei sitä mikään myrsky voi eikä saa kaataa. Kasvakoon sen ympärille yhäti laajeneva ja kukoistava hedelmätarha.

Meidän oloissamme kansojen välistä rauhaa, ystävyyttä ja hyvinvointia edistää parhaiten rauhan työ. Jokainen toivoo toisilleen parhainta menestystä metsissä, pelloilla, kala-apajilla, tehtaissa.

Minun aseeni on hyvin vaatimaton - vanhanpuoleinen ja kulunut kirjoituskone. Voin luvata vain sen, että näiden jalojen aatteiden nimessä ja hyväksi en jätä tätä asettani ruostumaan. Vuonna 1972 luulen saavani aikaan ainakin näytelmän ja kertomuksen.

Kuluneeseen vuoteen olen tyytyväinen. Moskovassa on julkaistu venäjänkielisenä romaani Me karjalaiset ja Karjalan kustantamo on sen julkaissut suomenkielisenä. Kirjapainossa on kerrottu sen olevan valmis. Vuonna 1972 kesällä romaanin julkaisee lyhennelmänä Oktjabr aikakauslehti, ja Sovetski pisatelj kustantamossa se ilmestyy vuoden lopussa.

www.locallit.net