www.locallit.net | www.locallit.net/english

Karjalan kertojat
Terttu Vikström
Neuvosto-Karjala 28.11.1979, 4

Tällä nimellä on aivan hiljattain, marraskuun puolivälissä, Suomessa valmistunut Karjalan kirjailijain proosakokoelma. Kustantajana on Kirjayhtymä (Helsinki).

Lyhyt esittelevä teksti kirjan päällyskannessa kertoo näin: "Karjalan kertojien 28 kirjailijaa kuvaavat karjalaisten, suomalaisten, inkeriläisten ja venäläisten työtä maansa uudisraivauksessa Karjalan Työkansan Kommuunin perustamisesta nykyaikaan asti. He ovat kehittäneet suomen ja karjalan kielillä omaperäisen kansallisen kirjallisuuden.

Juha Virkkunen ja Nikolai Laine ovat koonneet antologiaksi 43 kertomusta, jotka heijastavat olennaisella tavalla naapurimme elämänmuotoa, luomispaatosta, henkevyyttä, koettelemuksia, rakkautta."

Esipuheen tähän kokoelmaan on kirjoittanut filologian tohtori Eino Karhu. Siinä hän erittelee lyhyesti karjalaisen kansanrunouden pohjalta kehittyneen Karjalan nuoren kirjallisuuden vaiheita.

Kirjassa on toinenkin esipuhe - Saatesanoiksi II. Siinä Juha Virkkunen, suomalainen runoilija ja toimittaja, Petroskoissa monesti käynyt tasavaltamme ystävä, kertoo näkemyksiään tästä kirjasta, mm. seuraavasti:
"Karjalan kertojat -teoksen kokoamiseen on vaikuttanut ensinnäkin pitkäaikainen ystävyyteni Neuvosto-Karjalan kirjailijoiden ja kirjallisuudentutkijoiden kanssa. Viime vuosikymmenellä tapahtuneet kulttuurikontaktien vilkastumisen kaudella alkoi Suomessa viritä laajempi nuoriin asti ulottuva kiinnostus Kalevalan syntymäseutujen nykykulttuuriin... Karjalan kertojien antologiaa kootessamme... on tarkoituksenamme ollut antaa näkökulmia Karjalan kirjallisuuden keskeisiin tyyleihin, mutta samalla syventää käsitystä siitä ilmapiiristä, jossa nuori kirjallisuus orasti eteni ja varttui..." Tämän kirjan kansien väliin olen valinnut sankasta kertojajoukosta 28 sanamestaria. Mukana on Karjalan kirjailijaliiton jäseniä ja harrastajakynäilijöitä tasavallan eri puolilta."

Esipuheensa lopussa Juha Virkkunen esittää kiitokset Christina Porkkalalle ja Keijo Immoselle (Kirjayhtymä), jotka vauhdittivat ratkaisevalla tavalla antologiaidean onnistumista Suomen kustannusyhdistyksen kirjanäyttelyn tuoksinnassa Petroskoissa 1978. Sopii mainita, että Valtion kirjallisuustoimikunta Suomessa on tukenut teoksen ilmestymistä kohdeapurahalla.

Aiheensa puolesta kertomukset on jaoteltu viiteen sikermään, ja ne on otsikoitu seuraavasti: Punainen Karjala, Ketään ei ole unohdettu - Suuri Isänmaallinen sota, Muistuu mieleen vuodet, Pajun urpuja myrskyn jälkeen, Suomeksi ja karjalaksi. Teos sisältää myös kirjailijoiden henkilötiedot. Tästä kaikesta koostuukin muhkea kirja, 358 sivua.

Karjalan kertojat -teos on jatkanut Neuvostokirjallisuutta-sarjan ilmestymistä Suomessa. Luettelo tämän sarjan kirjoista löytyy antologian viimeiseltä sivulta, ja se on edustava - 48 teosta. Ne ovat ilmestyneet Suomessa eri vuosina, kahdeksan eri kustantamon valmistamana. Kirjayhtymällä Karjalan kertoja on yhdeksäs teos Neuvostokirjallisuutta-sarjassa. Kirja on vahvoissa tummanvihreissä kansissa, sarjan tunnuksena iso N-kirjain. Kirjaa pukee tyylikäs suojapäällys. Kansi: Markku Reunanen.

Karjalan kertojien ilmestyminen on erittäin ilahduttava, se tekee tunnetuksi karjalaista proosaa suomalaiselle lukijalle. Kiitos tästä työstä kuuluu Kirjayhtymälle.

www.locallit.net