www.locallit.net | www.locallit.net/english

Parhaat onnittelumme!
Viktor Valjakka
Neuvosto-Karjala 20.8.1975, 4

Kirjailija Lyyli Grönlund täyttää tänään 70 vuotta.

Tutustuin Lyyliin 1947 Petroskoissa ja myöhemmin kahteen kertaan työskentelimme yhdessä, nimittäin Punalipun toimituksessa ja Karjalan radiossa, jossa Lyyli Grönlund oli pitkän aikaa kirjallisuuslähetysten toimittajana.

Lyylin on syntynyt 1905 suomalaisen työläisen perheessä Leningradissa. Koulun jälkeen hän opiskeli lääkintäteknikumissa, mutta jo silloin häntä kiinnosti kirjallinen työ ja hänestä tuli lehtityöntekijä ja kirjailija. 30-luvulla hän työskenteli suomenkielisten lähetysten toimittajana Leningradin radiokomiteassa. Samanaikaisesti hän kävi Lännen vähemmistökansallisuuksien kommunistisen yliopiston suomenkielisen iltakurssin.

1940 Lyyli Grönlund siirtyi Leningradista Petroskoihin. Suuren Isänmaallisen sodan aikana hän työskenteli radiotoimittajana Belomorskissa ja sodan jälkeen taas Petroskoissa.

Vuosina 1954-1960 hän toimitti Karjalan proosakirjailijain runoilijain teoksia Punalipun toimituksessa.

Kirjallisen uransa Lyyli Grönlund aloitti jo Leningradissa. Hän kirjoitti kertomuksia ja novelleja, runoja ja näytelmiä. 1932 häneltä ilmestyi novelli Vanhan talon tarina. Seuraavina vuosina pääsivät päivänvaloon Herra senaattori (1934) ja Kiikan pojan tarina (1937). Niinä aikoina hän oli Leningradin proletkirjailijain assosiaation (RAPP:in) suomenkielisen jaoston jäsen.

Lyyli on kirjoittanut kaksi näytelmää: Tehdaskylä (1933) ja Kiimasjärven valot (1941). Hän on myös suomentanut tshekkiläisen vallankumousmiehen Julius Futshikin Kuolemaan tuomitun viimeiset sanat, Babajevskin romaanin Kultaisen tähden ritari, Katkelmia Gladkovin romaanista Energia, Turgenevin ja Sholohoivn teoksia, Leskovin, Leo Tolstoin, Gorkin ym. kertomuksia.

Lyyli Grönlund on SNTLn kirjailijaliiton jäsen vuodesta 1944.

Kirjailijat ja lehtimiehet tuntevat Lyylin hyvänä toverina ja vaativaisena toimittajana.

Parhaat onnittelumme sinulle, Lyyli.

www.locallit.net