www.locallit.net | www.locallit.net/english

"Syntymäpäivä" Suomen Radioteatterissa
Seppo Virtanen
Neuvosto-Karjala 27.10.1978, 4

Neuvostoliiton televisio- ja radiokomitean ja Suomen yleisradion välillä on ollut jo pitkäaikaista yhteistyötä. Tässä yhteistyössä on ollut mukana myös Petroskoin suomalainen draamateatteri, joka yhdessä suomalaisten ohjaajien kanssa on tehnyt useampia radiokuunnelmia Suomen Radioteatteria varten.

Radiokuunnelman tekstiksi Suomen Radioteatteriin on valittu nyt Antti Timosen pienoisnäytelmä Syntymäpäivä, jonka ensi-ilta oli Petroskoin TV-ssa toissa vuonna. Näytelmä kertoo yhteisestä rakennustyömaasta Neuvostoliiton puolella ja siinä on sekä suomalaisia että karjalaisia roolihenkilöitä. On sovittu että suomalaisia roolihenkilöitä esittävät suomalaiset näyttelijät ja karjalaista osapuolta edustavat Petroskoin suomalaisen draamateatterin näyttelijät - Viljo Ahvonen, Pekka Mikshijev ja Vieno Kettunen. Ohjauspuolta johtaa tasavaltamme taiteen ansioitunut toimihenkilö Toivo Haimi, joka kertoi ennen lähtöään seuraavaa:
- Meidän matkamme Helsinkiin Yleisradioon on suunniteltu kahdeksi viikoksi 20.10.-5.11. Uskomme että tässä ajassa saamme valmiiksi tämän kuunnelman.

Täytyy sanoa että suomalaiset teatterialan edustajat ja teatterit ovat olleet viime vuosina kiinnostuneita neuvostoliittolaisesta näytelmäkirjallisuudesta. Tänä vuonna neuvostoliittolaisia näytelmiä esitetään Suomessa noin 30 teatterissa.

Aina kun me olemme käyneet Suomessa, tai suomalaiset teatterialan edustajat ovat vierailleet meillä Petroskoissa, niin olemme yrittäneet kehittä joitakin uusia ideoita ja projekteja, jotka sitten ajan kuluessa tavallisesti ovat toteutuneet.

Uskon että näin tapahtuu tämänkin vierailun aikana, jolloin tapaamme suomalaisia näyttelijöitä, ohjaajia ja keskustelemme ehkäpä uusista vierailuista.

www.locallit.net