Etusivu  Kirjailijat  Teokset  Aikajana  Punalippu  Neuvosto-Karjala  Linkkejä

Jouko Korhonen | Valoa etsimässä 1972

Korhonen kuvaa teoksessaan sodanjälkeistä suomalaista yhteiskuntaa, jonka taustana on sähköinen poliittinen ilmapiiri työtaistelut, Kemin tapahtumat, yleislakko 1956... Romaanin keskeisenä aiheena on työväen järjestötoiminnan sodan jälkeen Suomessa, jolloin keskeisimpänä kysymyksenä on työväenluokan yhtenäisyys työtaistelussa ja ammattiliittotoiminnassa. Teos on myös kertomus päähenkilö Erkki Järvisen perhe-elämästä, rakkaudeta, onnesta ja kamppailusta sokeutumista vastaan.

Bibliografiset tiedot:

Jouko Korhonen. Valoa etsimässä. Romaani. Karjala-kustantamo. Petroskoi. 1972. 140s.

Kritikkejä:

Punalippu 4/1968:
Teos on vielä monessa suhteessa kypsyttelyn ja hiomisen tarpeessa. Tekijähän ei ole voinut edes lukea sitä uudestaan, kaikki on syntynyt kertalyönnillä. Ja kuten tiedetään kokeneimmatkin kirjailijat kirjoittavat monesti teoksensa viiteen-kuuteen kertaan ja lisäksi vielä lukevat, korjailevat ja huolittelevat moniin kertoihin.
Jouko Korhosen yritys on siis huomion arvoinen. Jo se, että sokea mies uskaltautuu tällaiseen, on uljuutta, kuvastaa kommunistista sisua ja elämänasennetta; elämän puolesta on tapletava kaikin keinoin ja käytettävissä olevin mahdollisuuksin. Toiseksi se osoittaa tekijän kertojankykyä, hyvää muistia ja voimakasta mielikuvitusta. Kaikki ne ovat arvokkaita avuja.

Matti Mazajev, Toinen todellisuus. [Punalippu 7/1973, 108–112]

Teoksia

Valoa etsimässä 1972
 Valoja pimeässä 1980
 Raikkaat tuulet 1983

Lehtiartikkeleita

Kuinka syntyi valoa etsimässä. [Punalippu 6/1987]

www.locallit.net