Etusivu  Kirjailijat  Teokset  Aikajana  Punalippu  Neuvosto-Karjala  Linkkejä

Nikolai Jaakkola | Iira 1947

Teksti

Bibliografiset tiedot:

Nikolai Jaakkola. Ira. 1947.

Kritiikkejä:

Raisa Miroljubova. Vastoin elämän totuutta. [Punalippu 12. nide /1950]

Punalippu 4/1954:
Tasavallan kirjailijain teosten eräänä pahimpana puutteellisuutena on yhä vieläkin niiden alhainen aatteellinen ja taiteellinen taso. Sellaiset teokset kuin N. Jaakkolan kertoelma "Ira" ja A. Linevskin kertoelma "Silloin Laatokalla" joutuivat puoluelehdistön terävän ja oikeudenmukaisen arvostelun kohteeksi. Eräässä tapauksessa kirjailijat asettuivat aidon naturalismin kannalle, kotiseutunsa kaukaisen menneisyyden ihannoimisen kannalle, toisessa tapauksessa hämättiin vallankumousta edeltäneellä kaudella Karjalan maaseudulla vallinneet kärkevät luokkaristiriidat uskonnollisen menojen ja tapojen monenmoisella seikkaperäisellä kuvaamisella (N. Jaakkolan kertoelma "Pirttirjäven rantamilla").

J. Rugojev. Kansan elämän kuvaaja. [Punalippu 4/1975, 91–97]:
Kirjailija ei tyytynyt teoksessaan silloiseen tavanmukaiseen helppoon ratkaisuusn, elämäntotuuden siloitteluun. Tässä pienoisromaanissa kerrotaan, kuinka nuori karjalainen tyttö, intomielinen neuvostopatriootti lähtee sodan alettua linnoitustöihin. Myöhemmin Iiran tie kulkeutuu sissiosastoon. Sota on sotaa. Mutta sotakaan ei voinut tehdä hallaa rakkaudelle. Iiralla on lemmitty, myöskin sissisoturi, Iira kantaa jo kohdussaan hänen lastaan. Rakastettu kaatuu, Iira joutuu vangiksi, lapsi syntyy vankileirillä. Nuoren äidin on taisteltava sekä oman että lapsensa elämän puolesta, ja siinä hän tekee kaiken voitavan.
Kirjailija ratkaisee monet moraaliseikat inhimillisyyden ja elämän jatkuvuuden lakien mukaisesti. se taas ei sopeutunut silloisessa kirjallisuusarvostelussa vallineen suoraviivaisuuden ja helppojen ratkaisujen henkeen. Jaakkolan teosta arvosteltiin melko ankarasti. Niin ankarasti, että olisi voinut luula: kirjailija säikähtää, kieltäytyy ajattelutavastaan, totuuden etsinnästään ja ryhtyy kirjoittamaan sen ajan tusinatyyliin. Mutta Jaakkola ei säikähtänyt.

Teoksia

Ira 1947
 Ruispellolla 1948
 Pirttijärven rantamilla 1949
 Pirttijärven rantamilla ja muualla 1957
 Ristiaallokossa 1963
 Selville vesille 1968
 Pirttijärven rantamilla (sarja) 1977
 Pirttijärven rantamilla (sarja) 2005

Lehtiartikkeleita

Enemmän hyviä ja erilaisia kertomuksia. [Punalippu 3/1954]
Eräistä Karjalais-Suomalaisen kirjallisuuden ja kirjallisuusarvostelun kysymyksistä. [Punalippu 4/1955]

www.locallit.net